FARMRÓL A VÁZÁBA: MESESZÉP TULIPÁNOKAT ITTHONRÓL OTTHONRA

Egyszer volt...hol nem volt…valahol Magyarországon, Makó közelében, élt egy család, akik a világ egyik legszebb mesterségét folytatták, nem mást mint a vágott virág termesztését.

Egész évben szorgos odafigyeléssel ápolták szeretett növényeiket, hogy azok az év egy napján kibimbózzanak és színpompás virágaikkal megörvendeztessék mindazokat akik szeretik a szépet.

Ha tulipán akkor Hollandia; ugrik be talán elsőre a gondolat, hiszen a világ leghíresebb virágoskertjei és tulipán mezői a mai napig Keukenhof kertészeteihez tartoznak. Ugyanakkor örömmel tapasztaljuk, hogy az utóbbi években nem csak a vadvirágok, de a hazai termelésű vágott virágok is egyre keresettebbek Magyarországon.

Bővebben
22
már

BIZTOS, HOGY KOMMUNIKÁLNAK EGYMÁSSAL A NÖVÉNYEK!

BIOLÓGIAI INFORMÁCIÓS SZUPERSZTRÁDA KÖTI ÖSSZE A NÖVÉNYEK ORSZÁGÁT

Elrejtőzve a föld alatt, a növények gyökereinek kuszaságában megdöbbentő kommunikációs csatornára bukkantak a kanadai Columbia Egyetem kutatói. Egy olyan biológiai szupersztrádát térképeztek fel, mely ugyanúgy körbeszövi a bolygó növényfajait, mint az emberiséget az internet. Ez az organikus háló lehetővé teszi nem csak a növény egyedek közötti kommunikációt, de a tápanyag átruházást, sőt az egymásnak való károkozást is.

Bővebben
7
szep

HÁZHOZ JÖNNEK A NÖVÉNY DOKIK!

Üdvözlet a „Tula Rendelőből”, Brooklyn mobil üvegházából.


Christan Summers fiatal reklámszakember egy nap arra ébredt, hogy a mindennapos hajtásban fénysebességgel száguld a kiégés felé, így kicsit elcsendesedve végig gondolta mi az, ami hiányzik az életéből és igazán boldoggá teszi. Majd vett egy nagylevegőt, egy kisbuszt és 2016 áprilisában megalapította a Tula House nevű növénygondozó cégét, ami nem csak helyben ad ápolási tanácsokat és megvásárolható szobanövényeket, de házhoz is megy egy-egy beteg páfrányt meggyógyítani.

Bővebben
8
jún

NÖVÉNYI FILMSZTÁROK

– azaz a háttérszereplők, akik mindig jelen vannak, de nem sűrűn kapnak főszerepet

 


Összeállítottunk egy kis sort azokról a filmekről, a teljesség igénye nélkül, amelyekben a növények - ha nem is főszerepet és néha csak pillanatokra -fontos szerepet kaptak.

1. Legyen mindjárt az első a Zöld kártya, azaz a Green Card c. film AndieMacDowell és GérardDepardieu főszereplésével, amelyben a hölgy főszereplő lakásának része egy gyönyörű üvegház telis tele gyönyörű növényekkel.

Bővebben
7
már

TAVASZ AZ IRODÁBAN – 5 KEDVENC VIRÁGZÓ CSEREPES

A tavasz az az évszak, amikor minden életre kel.

A nappalok egyre hosszabbodnak, a madarak csicseregnek, a fák rügyeznek, a színek és az élet pedig visszatér a világba. Nem véletlenül a legtöbb ember kedvenc időszaka, elvégre mindenki aktívabb, boldogabb és kedvesebb. Most jöjjön néhány ötlet és irodai növény, amivel a karrierünk is tavaszi hangulatba borulhat!

Frissítés
A közérzetünk javítása egyenlő a munkamorálunk javításával. Mi mással is deríthetnéd jobb kedvre magad, mint egy csodás virágzó cserepes növénnyel a munkahelyeden?

Bővebben
7
már

TOP 5 TÉLEN IS VIRÁGZÓ SZOBANÖVÉNY AZ IRODÁBA

Nem kell feltétlen tavaszig várnunk ebben a februári szürkeségben a színpompás virágok előbukkanására. Számos, télen is virágzó,látványos beltéri cserepes növény beszerezhető az irodákba, hogy mosolyt csaljon arcunkra és a hétköznapokba. Íme néhány a mi kedvenceinkből:

MIKULÁSVIRÁG

Euphorbia pulcherrima

Talán az egyik legismertebb téli növénydíszünk mind közül. A mikulásvirág nem tartozik a legigénytelenebb fajták közé, tartása mégsem igényel nagyfokú gondoskodást, csupán arra kell fokozottan ügyelni, hogy mindig elegendő tápanyagot kapjon.

Bővebben
9
febr

MINDENT A HIDROKULTÚRÁS NÖVÉNYEKRŐL

A hidrokultúrás növények egyre nagyobb teret hódítanak, már nem csak az irodákban és közintézményekben, de a magánlakások díszítőjeként is egyre elterjedtebbek.

Aki vállalja az egyszeri minimális többletráfordítást, annak nem csupán a növényei lesznek tartósan szebbek, de hosszabb távon sok pénzt is megtakarít.

DE MI IS AZ A HIDROKULTÚRA?
Miben különbözik a klasszikus cserepes növényemtől? Nem a növény más, hanem a közeg illetve a szisztéma, amit alkalmazunk. Föld helyett agyaggranulátumot használunk. A rendszer beépített vízmércét tartalmaz. A tápanyag: speciális műtrágya.

Bővebben
2
jan.

SZOBANÖVÉNYEK TÉLI ÁPOLÁSA ÉS GONDOZÁSA

Őszből télbe haladva nemcsak odakint változik meg az időjárás, de a belsőterekben is új klimatikus viszonyok alakulnak ki, melyekhez a növényeknek is alkalmazkodniuk kell.

A rövidülő nappalok és a fűtésszezon mind-mind kihívást jelentenek szobanövényeinknek.

A növényeknek a napfény adja az energiát az életükhöz, ezért az őszi-téli napfényszegény időszakban egyfajta „energiatakarékos üzemmódra váltanak”.Ilyenkor a növények egy kicsit érzékenyebbek, de megfelelő gondozással könnyen átvészelik a téli időszakot. A következőkben néhány olyan alapelvet illetve megoldást szeretnék bemutatni, amely segít a növényeknek a téli időszakban.

Bővebben
19
dec.

Ünnepi hangulatban

A karácsony előtti időszak - sőt sokaknak a december 24. is - munkával telik, ezért nehezebb ráhangolódni az ünnepekre. 

Decemberben nagyon sok dolgozót szorítanak a határidők; egyrészt azért, mert karácsonyig el kell végezni az egész havi munkát, másrészt pedig sok projekt határidejeként a naptári év végét adják meg.

Az év vége feszített tempóját a munkaadó apró gesztusokkal teheti könnyebbé az irodában dolgozók számára. Sokszor elég egy kis figyelmesség, valamilyen közösségi örömszerzés és máris mindenki mosolyogva kezdi a napot.

Bővebben
30
nov.

Párizs új ehető zöldtetői

Avagy, hogyan lettek a párizsi luxusáruházak irodai dolgozóiból városi kertészek.

A Le Bon Marche és a La Grande Epicerie, két meghatározó elegáns nagyáruház Párizs belvárosában úgy határozott, hogy közös tetőfelületeiken városi tetőkertet hoznak létre az ott dolgozó alkalmazottak legnagyobb örömére. Nem titkolt céljuk, hogy megteremtsenek egy, a munkaszünetekben látogatható ebédelésre alkalmas helyet, ahol a szerencsés dolgozók saját zöldség- és gyümölcstermesztéssel, kertészkedéssel foglalkozhatnak saját örömükre.

Az elmúlt hónapban 700 négyzetméternyi ültetőplanténert helyeztek el, amiben közel 60 fajta gyümölcsöt, zöldséget és fűszernövényt termesztenek a kollégák,többek között epret, cukkinit és levendulát.

Bővebben
10
okt.

Hogyan változtatta meg 2 New York- i park Amerikát

Az amerikai PBS TV-csatorna legújabb,  „10 dolog, ami megváltoztatta Amerikát” programjában olyan várostervezési példákat, köztük NYC –i parkokat mutatnak be, melyek segítettek újraformálni az Egyesült Államokat.

Természetesen nem meglepő, hogy 2 New York városi park is bekerült a top 10-be, mégpedig egy régi klasszikus és egy fantáziadús reformer.

Bővebben
6
szep

EGY GERILLA KERTÉSZ L.A.-BŐL

Hogy, hogyan lehet Los Angeles szegény negyedében kertészkedésre ösztönözni a helyieket semmi pénzből úgy, hogy mindez szexi és önfenntartó?

Erről tartott inspiráló beszédet Ron Finley, aki elhagyott telkeket, utcaszegélyeket változtat konyhakertté csapatával. És mindezt miért? Szórakozásból, dacból, a szépségéért és hogy némi alternatívát teremtsen a gyorséttermeken felnövő generációknak, valamint ott, ahol többen halnak meg táplálkozási problémák miatt, mint utcai leszámolásokban.

Bővebben
9
aug.